pyszny, twardy,szczypiorkowy ;-) całkiem inny od sklepowych. następnym razem zrobie z czosnkiem ;-)
SKŁADNIKI
1 kg sera białego najlepiej tłustego
1 l mleka 3,2%
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka soli
2 żółtka
100 g masła
2 pęczki szczypiorku
WYKONANIE
ser kruszymy i zalewamy mlekiem, gotujemy ok 20 min na małym ogniu aż oddzieli sie serwatka a ser zrobi sie grudkowaty
ser odcedzamy na gęstym sitku
w garnku rozpuszczamy masło,dodajemy ser,mieszamy
pomału gotując dodajemy sól, ocet, żółtka, posiekany szczypior,ciągle mieszamy
na koniec dodajemy sodę-ilość sera urośnie
do miski wyłożonej folią wylewamy nasz ser,lekko uklepujemy
zostawiamy do wystygnięcia
następnego dnia nasz ser jest gotowy do krojenia
przechowywać w lodówce zawinięty w papier do pieczenia
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz