czwartek, 14 kwietnia 2016

bułeczki razowe z ziarnami

smaczne i zdrowe bułeczki -nawet na 3 dzień nie tracą smaku ale rzadko tak długo wytrzymują ;-)
                             SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej razowej
300 g mąki pszennej typ 550
250 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika
 2łyżki pestek dyni
                              WYKONANIE
drożdże wymieszać z miodem,2 łyżkami mąki i mlekiem-odstawić do wyrośnięcia na ok 10 min
obie mąki, wodę, sól i olej dajemy do miski i mieszamy
dodajemy urośnięty rozczyn i zarabiamy ciasto-ok 10 min 
pod koniec dodajemy siemie, słonecznik i połowe pestek dyni
odstawiamy pod przykryciem na ok 1h
ciasto odgazować - porządnie uderzyć
podzielić na 12 części- jak widać na zdjęciu moje części nie były zbyt równe ;-)
uformować bułki
układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
posmarować rozmąconym jajkiem i posypać resztą pestek
odstawić po przykryciem na ok 30 min
piec w temp 180 stopni przez ok 15-17 min
studzić na kratce
                             SMACZNEGO!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz