3 kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli-u mnie morska gruboziarnista
4-7 ząbków czosnku-zależy od wielkości
pęczek kopru
kawałek chrzanu-1-2 cm zależy od grubości
łyżka ziaren gorczycy
liście porzeczki, wiśni lub orzecha włoskiego 4-5 szt
WYKONANIE
sól rozpuszczamy w gorącej wodzie
czosnek i chrzan obieramy i kroimy na mniejsze części
ogórki myjemy i układamy ściśle w wiaderku lub kamiennym garnku na przemian z czosnkiem i chrzanem
na górę wsypujemy gorczycę, układamy liście i koper
wlewamy wodę z solą i dolewamy tyle wrzątku aby zakryć ogórki
przykrywamy talerzem a na górze ustawiamy obciążenie-np słoik z wodą-najlepiej zakręcony ;-)
JUŻ NIE MOGE SIE NA NIE DOCZEKAĆ!
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz