sobota, 9 kwietnia 2016

chleb pszenny razowy z ziarnami

nie ma to jak swój domowy ;-)


                               SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej razowej
500 ml wody
15 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli 
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
słonecznik, siemie lniane i pestki dyni-razem ok 100g 
                             WYKONANIE
z drożdży robimy zaczyn-pół szkl ciepłej wody, cukier,drożdże 2 łyżki mąki-odstawiamy na ok 10 min
reszte składników dajemy do sporej miski i mieszamy
dodajemy lekko podrośnięty rozczyn i mieszamy łyżką do połączenia
przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5h
wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą
posypujemy lekko mąką i odstawiamy przykryte na 30-40 min
pieczemy w 180 stopniach ok 1-1,15H
studzimy na kratce
                          SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz