piątek, 15 kwietnia 2016

pierniczki lukrowane

pyszne , słodkie, rozpływające się w ustach małe co nieco ;-)
                             SKŁADNIKI
130 g kwaśnej śmietany 18%
330 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody
200 g cukru
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
sok z 1 cytryny
cukier puder
                     WYKONANIE
śmietanę zmiksować z cukrem, jajkiem i sodą
potem dodać skórke z cytryny, kakao,przyprawe i na końcu mąkę
masa będzie klejąca
mokrymi rękami robić kulki wielkości orzecha włoskiego
jak widać na zdjęciu moje "orzechy" są różnej wielkości ;-)
lekko je spłaszczać i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 200 stopniach przez ok 15 min
cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny na gęsty lukier
jeszcze ciepłe ciastka malować lukrem
odstawić do wystygnięcia
przechowywać w metalowej puszce
                    SMACZNEGO!!!

 

1 komentarz: