środa, 23 marca 2016

kluski śląskie

jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie polane masłem i posypane cukrem ;-)
                           SKŁADNIKI
ok 1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
                         WYKONANIE
ziemniaki gotujemy do miękkości z łyżeczką soli
odcedzamy i lekko ostudzone mielimy w maszynce lub porządnie ugniatamy
wkładamy do miski i dzielimy na 4 równe części
jedną część na chwilę wyciągamy i w powstały dołek wsypujemy mąkę tak aby było "na równo"
dodajemy wyciągnięte ciasto i wbijamy jajko
zagniatamy

formujemy nieduże kuleczki i możemy w nich zrobić "dziurki"  jeśli nie mamy czym może nam pomóc nasze dziecko swoim małym paluszkiem ;-)
do garnka wlewany wodę z pół łyżeczką soli i doprowadzamy do wrzenia
wrzucamy kluski i delikatnie mieszamy od czasu do czasu
po zawraniu wody zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy ok 5 min tak aby nie bulgotało
podajemy najlepiej z roladą, modrą kapustą i zawiesistym sosem ale mogą być też na słodko z cukrem i roztopionym masłem
                              SMACZNEGO!!!
 

1 komentarz: