środa, 23 marca 2016

biszkopt

ciasto podstawowa pod wspaniałe torty ;-)
                                      SKŁADNIKI
4 jajka
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2/3 szkl cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
szczypta soli
                               WYKONANIE
białka oddzielić od żółtek
w dość wysokiej  misce ubić białka ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera i pomału dosypywać cukier ciągle miksując
gdy cukier nie będzie już wyczówalny mikser ustawiamy na najniższe obroty dodajemy po 1 żółtku nadal miksując
mikser odstawiamy 

mąki mieszamy z proszkiem i przesypując przez sito dodajemy partiami do masy jajecznej
i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy wode, mieszamy
gotowe surowe ciasto wylewamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy przez 30 min  w 170-180 stopniach
po wyciągnięciu z piekarnika uderzamy blaszką z ciastem o podłogę-to zapobiega jego opadnięciu
po ostygnięciu ciasto wyciągamy z blaszki 
takie ciasto po przekrojeniu w poprzek daje nam 2 blaty" tortowe"
 możemy je "ozdabiać" np.bitą śmietaną i owocami 
                   SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz