wtorek, 12 kwietnia 2016

masło jabłkowe

pyszne i aromatyczne, pachnące cynamonem-jako dodatek do naleśników, dań z ryżu i kasz na słodko oraz do ciepłych grzanek ;-)
                               SKŁADNIKI
ok 2 kg jabłek
pół szkl soku jabłkowego
2-3 łyżki miodu ale tylko jeśli jabłka są mocno kwaśne!
3-4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sok z 1 cytryny
1 cukier waniliowy
                              WYKONANIE
jabłka myjemy, nie obieramy, usuwamy gniazda nasiennie,kroimy w kostkę
dajemy do rondla-najlepiej z grubym dnem
dodajemy sok jabłkowy i dusimy aż się rozpadną i będą geste
dodajemy reszte składników i blendujemy na krem
przelewamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem
można pasterywować
                              SMACZNEGO!!!
 

2 komentarze: