jako że jest niedziela to robie rosołek-najlepszy domowy a nie te różne substytuty ;-)
SKŁADNIKI
porcja rosołowa lub 3 skrzydełka lub 1 udko
kość wieprzowa -najlepiej z kotleta
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
cebula
4-5 różyczek kalafiora
gałązka lubczyku lub lubczyk suszony
natka pietruszki
makaron nitki
pieprz,sól,kucharek
WYKONANIE
mięso myjemy ,dajemy do garnka i zalewamy zimną wodą
zaczynamy gotować gdy zawrze zbieramy szumowiny łyżką cedzakową
dodajemy korzeń pietruszki i pokrojoną w kostke marchewke
oraz liść lubczyku-jeśli dajemy suszony do dajemy do pod koniec gotowania
dodajemy też przypaloną nad ogniem cebule-czarną! oraz kalafior
dodajemy sól i kucharek wg uznania
gotujemy na lekkim ogniu ok 3h
nie może mocno wrzeć bo zrobi sie mętny!
wyciągamy cebule, korzeń pietruszki i liść lubczyku
dopełniamy ubytek wody i dodajemy posiekaną natke pietruszki
ponownie zagotowujemy
doprawiamy pieprzem
mięso obieramy z kości
osobno gotujemy makaron
na talerze nakładamy makaron,mięso i nalewamy zupke
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz