pyszne śledziki które bez problemu można przygotować samemu w domu ;-)
SKŁADNIKI
ok 500g matjasów
1 cebula
1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy zwykłej-jej ostrość zależy od naszych upodobań ;-)
1-2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka curry
WYKONANIE
matjasy moczymy ok 3-4h w zimnej wodzie
odsączone kroimy w paski
cebulę kroimy w drobną kostkę
mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na ok 2 h do lodówki aby sie przegryzło a najlepiej na całą noc
SMACZNEGO!!!
Śledzie w musztardzie to przekąska, której nie potrafię odmówić ;) Takie połączenie smaków wyjątkowo mi pasuje, jednak nigdy nie próbowałam odtworzyć go samodzielnie i kupowałam wyłącznie gotowce ze sklepu. Z pewnością skorzystam z przepisu, pewnie przygotuję w kalorycznej wersji z majonezem lub śmietaną (jogurt jakoś mi tu nie pasuje) i najchętniej z jakąś mocno pikantną musztardą. Taki śledzik świetnie pasuje na wigilijny stół, więc muszę wypróbować przepis przed Świętami : ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń