czwartek, 3 listopada 2016

dżem konfitura z rabarbaru z imbirem

dawno mnie nie było...
nadrabiam więc wiosenne zaległości ;-)
smaczny lekko kwaśny dżemek z rabarbaru-pokochają go miłośnicy mało słodkich przetworów ;-)
                                SKŁADNIKI
1,5 kg rabarbaru
250-300g cukru
 imbir świeży lub mielony
sok i starta skórka  z 1 cytryny
                                WYKONANIE
rabarbar umyć,obrać i pokroić w kostkę,zasypać cukrem i odstawić na noc w chłodne miejsce
 rano dodać sok i skórkę  z cytryny oraz świeży potarty imbir-jeśli dajemy imbir mielony dodajemy go przed blendowaniem
zagotowujemy i smażymy do uzyskanie odpowiadającej nam konsystencji ok.1h-od czasu do czasu mieszamy aby się  nie przypaliło
ugotowany dżem blendujemy i przelewamy do słoików-odwracamy do góry dnem-możemy też zapasteryzować ok 15 min
podajemy do tostów, naleśników lub białego sera ;-)
                           SMACZNEGO!!!

1 komentarz: