dawno mnie nie było...
nadrabiam więc wiosenne zaległości ;-)
smaczny lekko kwaśny dżemek z rabarbaru-pokochają go miłośnicy mało słodkich przetworów ;-)
SKŁADNIKI
1,5 kg rabarbaru
250-300g cukru
imbir świeży lub mielony
sok i starta skórka z 1 cytryny
WYKONANIE
rabarbar umyć,obrać i pokroić w kostkę,zasypać cukrem i odstawić na noc w chłodne miejsce
rano dodać sok i skórkę z cytryny oraz świeży potarty imbir-jeśli dajemy imbir mielony dodajemy go przed blendowaniem
zagotowujemy i smażymy do uzyskanie odpowiadającej nam konsystencji ok.1h-od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliło
ugotowany dżem blendujemy i przelewamy do słoików-odwracamy do góry dnem-możemy też zapasteryzować ok 15 min
podajemy do tostów, naleśników lub białego sera ;-)
SMACZNEGO!!!
Rabarbar z imbirem, pycha! :)
OdpowiedzUsuń