piątek, 6 maja 2016

omlet z pokrzywą

jest sezon-jest i pokrzywa-nie parzy i jest smaczna ;-)
                                  SKŁADNIKI
3 jajka
1/3 szkl mleka
garść pokrzyw
łyżeczka masła
sałata
pomidor 
żółty ser
kiełki
pieprz i sól
                       WYKONANIE
 pokrzywe sparzamy wrzątkiem i siekamy na drobniejsze kawałki
na rozgrzanym maśle lekko podsmażamy pokrzywę
jajka roztrzepujemy z mlekiem solą i pieprzem
mieszanką zalewamy pokrzywy

przykrywamy patelnie
gdy masa się zetnie przy pomocy talerza odwracamy omlet na drugą stronę
nakładamy ser żółty 1-2 plastry i zapiekamy
gotowy omlet przekładamy na talerz
kładziemy na nim ulubione dodatki
u mnie to sałata, pomidor i kiełki
składamy na pół
podajemy ciepłe
                          SMACZNEGO!!! Majowa pokrzywa

1 komentarz:

  1. A ja ostatnio na działce walczyłam z pokrzywami :/ Następnym razem wylądują na patelni :) Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń