jest sezon-jest i pokrzywa-nie parzy i jest smaczna ;-)
SKŁADNIKI
3 jajka
1/3 szkl mleka
garść pokrzyw
łyżeczka masła
sałata
pomidor
żółty ser
kiełki
pieprz i sól
WYKONANIE
pokrzywe sparzamy wrzątkiem i siekamy na drobniejsze kawałki
na rozgrzanym maśle lekko podsmażamy pokrzywę
jajka roztrzepujemy z mlekiem solą i pieprzem
mieszanką zalewamy pokrzywy
przykrywamy patelnie
gdy masa się zetnie przy pomocy talerza odwracamy omlet na drugą stronę
nakładamy ser żółty 1-2 plastry i zapiekamy
gotowy omlet przekładamy na talerz
kładziemy na nim ulubione dodatki
u mnie to sałata, pomidor i kiełki
składamy na pół
podajemy ciepłe
SMACZNEGO!!!
A ja ostatnio na działce walczyłam z pokrzywami :/ Następnym razem wylądują na patelni :) Dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuń